Billån är sannolikt vad de flesta tänker på när de hör ordet bilfinansiering. Du vill köpa en bil, ny eller begagnad, och behöver finansiera bilköpet eftersom du inte kan eller för att du inte vill betala en klumpsumma.

Billån blir alltid dyrare än om du betalar bilen rakt av, kontant så att säga. När du lånar pengar får du betala ränta och aviavgifter samt uppläggningsavgift. Om du köper bilen privat är det för det mesta mest förmånligt att köpa hela bilen och inte betala av delar av bilen månad efter månad, år efter år.

Fördelar med ett billån är att du får en förutsägbar månadskostnad. Om du har fast ränta kan du rent av ta reda på exakt hur mycket din bil kommer att kosta varje månad. Har du rörlig ränta kan din månadskostnad att bli högre än vad du räknat med.

Så vad är en bra ränta?
Allt under 2 procents ränta är bra. Nu är det bra skjuts i bilförsäljningen efter några års stiltje på grund av finanskris så hittar du ett billån med två procents ränta är det bara att slå till. Verkligheten säger dock att billåneräntorna ligger runt 5-6 procent där en tillfällig kampanj kan ge dig någon procentenhets ränterabatt på utvalda bilmodeller. Ett tips är att hålla koll på vilka bilmodeller som kommer i nya versioner. Finns det lager av den gamla modellen brukar dessa säljas såväl billigare och med lägre räntor för billån.