FAMILJEBUSS: Ekonomi

Bloggat om de ekonomiska aspekterna med att äga en T4 Volkswagen Caravelle 2.8 V6 -01


Bensinförbrukning är för många och troligen även för dig en viktig uppgift eftersom den är förknippad med en stor utgift. Jag har flera gånger tidigare publicerat texter på FAMILJEBUSS-bloggen om förbrukningen i vår Caravelle. Här kommer en till text på ämnet, utifrån 60 mil på landsväg under de stekheta sommardagarna i juli 2019.

Läs mer
Värdering av VW T4 Caravelle VR6

När det finns färre än 80 bilar av samma spec som vår familjebuss kvar på vägarna är det lätt att känna sig lite exklusiv. Det finns fler Ferrari i Sverige än VW Caravelle VR6 (enligt car.info) och det är härligt. När såg du en T4 med VR6-badge i grillen senast?

T4 Caravelle är en funktionell och praktiskt betonad bil. Har du tung högerfot blir dina öron belönade om du har VR6-motorn (som vi har). Bilen är dessutom i praktiken en låda med ett hjul i varje hörn, vilket gör bilen till mycket rymligare än många moderna och stora SUV:ar av idag.

Läs mer
Lägre bensinförbrukning efter byte av bromsar

Vi spenderade många tusenlappar under våren på att fixa ordning på vår familjebuss. Den stora posten var bromsarna, som verkligen sett bättre dagar. Oklart men troligt att skivorna aldrig bytts tidigare!

Bromsar är som du vet det viktigaste på hela bilen. Utan bromsar krockar du. Utan bromsar skadar du dig. Utan bromsar riskerar du att skada andra. Bra bromsar på bilen är således superviktigt.

Läs mer
Vi lagade upp VW-bussen för 8000 kr

Ingen sa någonsin att det är gratis att äga 18 år gamla bilar. Det kostar på att äga en bil och pengarna vi spenderade resulterade faktiskt i en märkbar förbättring på flera punkter. Så här i efterhand känns det bra att vi valde att spendera många tusenlappar på vår familjebuss och det är med ett leende på läpparna vi noterar ett par saker som inte blev som tänkt.

Läs mer

Vår kära familjebuss – Hjulius – har börjat uppvisa behov av underhåll. Höger bakfjäder behöver bytas, bromsarna fram likaså, en sensor behöver bytas och en service behöver ske. Allt detta kostar många tusenlappar för en person som helt saknar möjligheter att meka själv med bilen. Så frågan är, hur påverkas totalekonomin av att kostnadsposten bilverkstad ökas?

När 2018 nästan var slut publicerades en text om årets kostnader med familjebussen. När alla poster räknats samman landar milkostnaden på ca 33 kr per mil för ett års ägande och drift. Det är den posten som är intressant att titta närmare på i händelse av att en bilverkstad anlitas för att underhålla bilen.

Läs mer