Ställ krav när du lånar pengar till en ny eller begagnad bil. Är du inte helt desperat kan det löna sig att spela ut långivarna mot varandra, genom att göra jobbet själv eller via en lånetjänst. Här är fyra saker exempel på saker du kan kolla upp extra noggrant och ställa krav kring.

Effektiv ränta
Ska bara skilja sig marginellt från den ränta som gäller för finansieringen. Effektiv ränta är vad det blir när alla avgifter är medräknade. Om din finansieringslösning talar om en ränta på fem procent och en effektiv ränta på närmare tio procent bör du söka en annan bilfinansiering.

Förtidslösen
Kräv att få möjlighet att lösa lånet i förtid genom en enda amortering utan att du ska behöva betala återstående ränta. Om en långivare gett dig ett lån på 200,000 kr räknar de med att få ränta på det beloppet. Om du betalar av hela lånet snabbt betalar du inte lika mycket ränta (beroende på typ av lån).

Extra amorteringar
Det är bättre att betala sina skulder än att spara. När skatteåterbäringen kommer köper du inte tre flak med öl, du gör en extra amortering på billånet. På slutet kommer du att tacka dig själv eftersom det inte finns något värre än att betala av ett lån när det går att skönja slutet.

Lång kontraktstid
Har du det gott ställt blir det ofta billigare att betala av lånet på kort tid. Kreditrisktiden blir kortare för långivaren. Har du inte lika gott ställt och vill ha en låg månadskostnad utan hänsyn tagen till totalkostnaden, är det en lång kontraktstid du ska leta efter.