Bilhandlare som lockar med låg ränta måste ta in den minskade intäkten på ett eller annat vis. Ett sätt att locka till bilköp är att erbjuda en låg ränta på billånet och sen krydda lånet med aviavgifter, uppläggningsavgift mm.

Om du lånar 100,000 kr med 5 procentsränta vore det fantastiskt om 5 procent är den effektiva räntan. Så är sannolikt sällan fallet, den effektiva räntan blir högre än 5 procent på grund av olika slags avgifter. Detta är inte något som enbart bilhandlare använder sig av, även banker och andra kreditinstitut vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Om effektiv ränta plågar dig om natten kan du istället med gott mod se fram emot de rabatter som du får på bilförsäkringar, om du väljer rätt slags billån.

Volvo säger t.ex. att du får en lägre premie på deras Volvia-försäkring om du samtidigt som du tecknar en bilförsäkring samtidigt lånar pengar till en bil.

Volvo erbjuder även något som de kallar för räntetak, där räntan aldrig kan bli högre än ett par procentenheter från den ränta som gällde när du tecknade billånet.