Mercedes-Benz lanserar V90XC-utmanaren E‑klass som All‑Terrain

Mercedes-Benz E‑klass är premiumkombin som slåss med Audi A6, BMW:s 5-serie och i viss mån även Volvo V90. Bland dessa fyra bilar är det enbart BMW numer som saknar en cross-country-variant. Och att Mercedes valde att sätta svart plast på E-klasskombin är väl något av en revolution?

Mercedes E-klass All-Terrain visas på Parissalongen 2016 och bilen börjar att säljas våren 2017. Detta sker nästan samtidigt som Volvo visat upp nya V90XC som bygger på samma koncept: Ta en premiumkombi, koppla in fyrhjulsdrift, höj fjädringen några centimeter och klistra på terrängattrialjer – En ny bilmodell!

Audi A6 allroad quattro har å sin sida funnit ett bra tag. BMW har enträget hållit fast vid att personbilar är just det och för den som vill köra offroad så finns X-serierna. Fast nu torde det inte ta lång tid innan BMW får tummen ur och skapar något liknande som konkurrenterna spottar ur sina fabriker?

En spaning: BMW kommer att förnya XC-konceptet på samma vis som de gjorde med X1, X6 och X4. Där var BMW först. Möjligen att BMW gör som Land Rover och kapar taket på X4:an istället.