Jeep Wrangler är en SUV

SUV är en akronym av engelskans Sport Utility Vehicle, vilket på svenska felaktigt översätts till stadsjeep.

Utmärkande för en SUV är dess utseende och dess förmåga att hantera ett mer varierat underlag än vad vanliga personbilar mäktar med.

SUV som begrepp har i åratal misshandlats svårt av PR-folket hos biltillverkarna. Allt som avviker det minsta från vanlig personbil kan kallas för SUV. Det räcker med några centimeters högre markfrigång och svart plast runt skärmkanterna för att kalla en bil för en SUV.

Vad som räknas är hur du som bilköpare och marknaden generellt uppfattar bilen, inte den senares faktiska egenskaper. SUV:ar finns idag i olika segment, från äkta SUV:ar till småbilar och mini-SUV:ar (icke att förväxla med på-låtsas-SUVar från biltillverkaren MINI).

För att råda bot på glappet mellan en riktig SUV och vanliga personbilar finns begreppet cross-over. Det är ett mellanting, inte en vanlig personbil och inte heller en tvättäkta SUV. Begreppet SUV och begreppet cross-over är överlappande mellan biltillverkare. En cross-over har tekniken från en personbil kombinerad med utseendet hos en SUV.

En SUV kan vara en bil som bygger på en pickupplattform där Chevrolet Tahoe och Suburban är som familjebilsversioner av Silverado-pickupen. En SUV kan dessutom vara sin egen från början där t.ex. Jeep Wrangler genom åren blivit mer och mer komfortbetongad, utan att tappa sin förmåga att köras på Klippiga bergen (i USA).

Hög prestanda (ibland)

De flesta stora biltillverkare av idag har minst en SUV i sitt modellprogram. En del har flera stycken i olika storlekar och det finns idag SUV:ar med rena sportbilsprestanda: BMW X5 M, Mercedes-AMG GLE 63, Porsche Cayenne Turbo och Jeep Grand Cherokee SRT8 är några supersnabba och samtidigt stora SUV:ar.

Lär dig mer om SUVar och Crossovers

https://en.wikipedia.org/wiki/Sport_utility_vehicle
https://en.wikipedia.org/wiki/Crossover_(automobile)